Turininga ir kūrybiška Smalsučių diena „Skaitau ir kuriu“

Mokykla- darželis ,,Vyturėlis“ nuo 2013 m. yra gražios „Mažojo Princo fondo“ iniciatyvos „Visa Lietuva skaito vaikams“ edukacinės programos „Skaitančios mokyklos“ dalyvė. Garsinis skaitymas kiekvieną dieną, įvairūs renginiai klasėse ir bendri skaitymo renginiai „Vyturėlyje“ jau tapo įprasti.

Kovo 28 d. mokykloje buvo organizuota netradicinė veikla – Smalsučių diena – „Skaitau ir kuriu“.
Renginio atidarymas vyko mokyklos- darželio salėje, kur mokiniai buvo supažindinti su dienos tema ir pagrindiniais tikslais: ugdyti sąmoningą skaitytoją, gebantį suvokti perskaitytą kūrinį, jį analizuoti bei interpretuoti. Dienos skaitomas kūrinys – poeto Justino Marcinkevičiaus eiliuota pasaka „Grybų karas“. Mokiniai atidžiai klausėsi aktoriaus įgarsintos pasakos, vėliau pasitikrino, ar atidžiai klausėsi atsakydami į pateiktus klausimus. Susipažinę su kūriniu, mokiniai išsiskirstė į darbo grupes pagal veiklas: scenos dekoratorių, muzikų, iliustratorių, dailininkų, kostiumų dailininkų, aktorių bei knygų sanitarų. Juk knygos, nors ir skaitomos tinkamai, nusidėvi, plyšta, todėl joms, kaip ir bet kokiam daiktui, reikalingas „remontas“.

Po įtempto, kelias valandas trukusio darbo grupėse, visi Smalsučių dienos dalyviai vėl rinkosi į salę ir pristatė savo nuveiktus darbus: iliustratoriai papuošė salę savo piešiniais iš „Grybų karo“ scenų, kostiumų dailininkai demonstravo aktoriams pagamintas kaukes, scenos dekoratoriai savo pagamintomis dekoracijomis išpuošė sceną, knygų sanitarai demonstravo savo rankomis „pagydytas“  knygeles ir priminė draugams, kaip jas saugoti.  Net užmiršę kvėpuoti vaikai ir mokytojai stebėjo aktorinius vaikų gebėjimus spektaklyje „Grybų karas“, kuriame matėme ir muzikų grupelės atliktą darbą – muzikinius „Grybų karo“ intarpus.
O koks darbas be atlygio? Būtent dailininkų grupelės mokiniai pristatė savo darbus – prizus už šiandieninę veiklą visoms klasėms. Tai – puikios, spalvingos, dekupažo technika dekoruotos kėdės – Skaitovo sostai, ant kurių sėdėti ir skaityti bus garbė kiekvienam knygos mylėtojui.
Baigiamasis šventės akordas- bendras nuotaikingas visų mokyklos mokinių šokis gryname ore „Grybs grybs baravyks“.

Lai skaisti pavasario saulutė, smagi muzika ir šokis bei linksmas draugo žvilgsnis bus puiki paskata domėtis knygų pasaulio paslaptimis ir  įkvėps visus naujoms idėjoms!

Pradinių klasių mokytojos
Rūta Kalėdienė, Gitana Kolkienė